Svíčková bez masa

1 cibule, 3 mrkve, 1 petržel, půl celeru (středního)
5 dkg másla
6 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
2 kuličky jalovce (nemusí)
3 bobkové listy
špetka tymiánu
zeleninový bujon
worcester
sůl
1/4 l smetany (šlehačky), citron

Na kolečka nakrájenou zeleninu a koření orestovat – hodně, až se rozvoní a skoro až připálí. Podlít cca 3/4 l vody, přidat bujon, zastříknout worcesterem a dusí se cca 30 min. V části smetany(dietně 12% ale dávám 30%) rozkvedlat tak asi vrchovatou lžíci hladké mouky a zavařit. Případně dolít do požadovaného množství omáčky vodou a důkladně za častého zamíchání provařit (nejméně 15 min. více je lépe). Vyndat koření (hlavně bobkáče, páč by se zapíchly kousky umixovaný do krku) a rozmixovat dohladka. Okyselit citronem (octem), dosolit a případně dolít smetanu (pokud zbyla). Ochutnávat a raději 5x přikyselit a přisolit, než tam vrhnout 1/2 citronu rovnou a mít to překyselený.

Comments are closed.