Kynuté knedlíky s ovocem

na kvásek: 1 lžíce pískového cukru, 20 g droždí
na těsto: 500 g hrubé mouky, 1 vejce, asi 250 ml mléka, špetka soli

čerstvé, kompotované nebo zmrazené ovoce na plnění,
nastrouhaný tvrdý tvaroh na posypání,
moučkový cukr na posypání.

Příprava:
Do prosáté mouky uděláme doprostřed důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme několika lžícemi vlažného mléka, zlehka v důlku promícháme a necháme vzejít kvásek. Zbylým vlažným osoleným mlékem s rozšlehaným vejcem vypracujeme středně husté vláčné těsto, které necháme vykynout. Vykynuté těsto vyválíme na plát asi 1 cm silný a tvořítkem vykrajujeme kolečka. Do středu každého dáme omyté, osušené ovoce, okraje placiček spojíme, zakulatíme a necháme ještě 10 minut kynout. Do většího kastrolu nalijeme trochu vody, položíme napařovací vložku, kterou potřeme olejem, a uvedeme k varu. Na vložku rozložíme knedlíky, přiklopíme pokličkou a v páře vaříme asi 10 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme, natrhneme nebo propíchneme, aby z nich vyšla pára a zůstaly kypré. Sypeme je jemně nastrouhaným tvrdým tvarohem a moučkovým cukrem a pokapeme rozehřátým máslem.

Comments are closed.