1 kelímek (cca 150g) pomazánkového másla (nejlepší Choceňské-obsahuje jen 0.5%soli)
1 kelímek smetany ke šlehání
1 kelímek zakysané smetany
1 vanilkový cukr
piškoty, káva, rum
práškové kakao
Ušleháme šlehačku a v jiné misce smícháme pomazánkové máslo s vanilk. cukrem a přidáme kysanou smetanu, vymícháme dohladka a lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Piškoty naskádáme do nádoby, poléváme kávou s rumem a potřeme krémem a pokračujeme do spotřebování surovin, končíme krémem. Povrch posypeme kakaem.
Obměna : Použijeme dětské (kulaté) piškoty, slepíme vždy dva pikantním džemem (rybíz), můžeme přidat kompot a prokládáme krémem buď výše uvedeným, nebo stačí smíchat kysanou smetanu s vanilk. cukrem a přidat ušlehanou šlehačku (vynecháme pomaz.máslo – tak je to původní recept na jemný dezert s ovocem a piškoty). Tady vynecháme kávu.