500 g (2 kelímky) mascarpone
3 čerstvá !!! vejce
3 lžíce cukru
dlouhé piškoty (kolem 30 ks)
silná káva – může být instantní, ale lépe voní zrnková (šálek)
1 lžíce likéru kávového (stačí rum)
práškové kakao (ne instant)
Uvaříme silnou kávu, necháme vychladnout, přidáme rum. Nad párou našleháme celá vejce s cukrem, necháme vychladnout a vmícháme sýr mascarpone. Nádobu vyložíme piškoty namočenými v kávě(já je naskládám a lžičkou na každý naleju dle potřeby – ani moc ani málo 🙂 ) navrstvíme hmotu a pokračujeme piškoty, krém, piškoty… do úplného vyčerpání (zásob). Končíme vrstvou krému a dáme vychladit. Před servírováním přes sítko posypeme kakaem (hustě). Na rozležení je potřeba nejméně 4 hod., s výhodou přes noc.
P.S. Pokud se nebojím salomonelózy, šlehám žloutky s cukrem “doběla”, přidám mascarpone a tuhý sníh z bílků a použiji, jak výše uvedeno.