500 g dužiny z dýně Hokkaidó
50g másla
1 střední cibule
2 stroužky česneku
1l zeleninového vývaru
2 bobkové listy
1/4 lžičky muškátového oříšku
10 ml citrónové šťávy
200g smetany (stačí 12% tuku)
sůl, pepř
—
300g slaniny
chleba, rohlík, tousťák na osmažení
zakysanka
Na másle necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli s česnekem. Dýni pokrájíme na kostky, chvilku jí opékáme a potom zalijeme horkým vývarem a citrónovou šťávou. Přidáme bobkový list, muškátový oříšek, osolíme, opepříme.
Přikryjeme pokličkou a vaříme cca 20 minut, dokud dýně nezměkne. Sundáme hrnec ze sporáku a pořádně polévku rozmixujeme. Do polévky vlijeme smetanu a už jen trochu prohřejeme a případně dochutíme.
Podáváme s opečenou slaninou, zakysankou a opečenými kostičkami chleba.