Křehký makový koláč

těsto:
500 g polohrubé mouky
200 g moučkového cukru
200 g hery
1 vejce
50 ml mléka
1 prdopeč

mák:
200 g mletého máku
250 ml mléka
4 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
25 g másla
1 lžička skořice
1 lžička citronové kůry

pudink:
1 vanilkový pudink
4 lžíce citronové šťávy
500 ml mléka
3 lžíce cukru

Do vařícího mléka (v pískáči) nasypeme vše na mák. Za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Necháme vychladnout.

Standardně uvaříme pudink, po uvaření do něj zamícháme citronovou šťávu.

Z uvedených surovin zpracujeme na vále těsto, rozválíme na pečícím papíře do tvaru plechu a přeneseme na plech. Okrojíme okraje a okrojky si necháme na vykrajování.

Mák a pudink smícháme dohromady a nalejeme na těsto na plechu, rovnoměrně rozetřeme.

Zbytek těsta rozválíme, vykrájíme z něho kytičky nebo jiné tvary a naskládáme na makovou náplň.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a upečeme dorůžova (asi 20-25 minut).

Krájíme až po důkladném vychladnutí.

původní recept

Comments are closed.