Základní těsto na quiche – slaný koláč:
- 300 g hladké mouky
- špetka soli
- ½ másla (125 g)
- 100ml vlažné vody
Těsto vyválíme a pomocí válečku přeneseme do (olivovým) olejem podmazané koláčové formy. Zakrojíme okraje a ze zbylého těsta uválíme váleček a zatlačíme jej po okrajích formy. Těsto také vydrží pár dní v lednici, dá se i zamrazit. Těsto ve dormě nezapomeneme před kladením náplně propíchat vidličkou, aby se v něm při pečení nedělaly bubliny. Na těsto klademe různé náplně, třeba tuto se slaninou http://dolcevita.blog.cz/0702/quiche-lorraine
Na cibulce osmažíme slaninu (cuketu, papriku, lilek, rajčata…..), osolíme a odstavíme. Do vychladlé směsi zamícháme strouhaný sýr, zakysanku a 2 vejce. Směs přelejeme do formy a pečeme cca půl hodiny.