Rýžový nákyp

na kaši :
1 l mléka
20 dkg rýže (pokud možno kulatozrnné-nejlepší je SOS modrá)
“zrnko” soli, lžička cukru
Rýži uvaříme doměkka a necháme vychladit (spíš než kaše je to tuhé)

cca 6 dkg másla (hera…)
10 dkg cukru
1 vanilkový cukr třeme a přidáme 3 žloutky a našleháme do pěny
přidáme vychladlou kaši a ze 3 bílků sníh (ochutnáme a kdyžtak přisladíme)

Dáme do máslem vymazané formy a v předem vyhřáté troubě pečeme cca 3/4 hodiny

Do správného nákypu se na dno dá půlka “těsta”, na to se naskládají např.půlky oloupaných jablek, ve kterých je v důlku po jádřinci rybízová marmeláda nebo se poklade půlkami broskví a zvlášť pro Vítka specialita: hustě poklademe půlkami švestek a posypeme skořicovým cukrem… a přeleje zbylým těstem

Comments are closed.