Třešňový kompot + JAK ZAVAŘOVAT V HORKOVZDUŠNÉ TROUBĚ

Suroviny: nepřezrálé třešně zbavené šťopek, 1l vody, 30dkg cukru

Třešně zbavíme šťopek a propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Naplníme do důkladně omytých sklenic a mezitím si nachystáme sladký nálev, kterým budeme třešně zalévat.
Nálev: na 1l vody dáme 30dkg cukru a svaříme.
Třešně zalijeme horkým nálevem a zavaříme.

Zavařování: Sklenice důkladně uzavřeme čistými a vysušenými víčky.  Troubu nastavíme na 250°C. Na dno plechu dáme starou plenu nebo utěrku a zalijeme horkou vodou do výšky asi 2-3cm. Na plech dáváme skleničky a zavařujeme. Skleničky od Kunovjanky – na plech se jich vejde 8ks, zavařujeme je 8 minut na 250°C se zapnutým horkým vzduchem. Velké “klasické” sklenice – na plech se jich vejde 6ks a zavařujeme je 10 – 12 minut se zapnutým horkým vzduchem. Dle potřeby doléváme horkou vodu.
Všechny zavařené sklenice potom obracím do druhého dne víčkem dolů.

Poznámka:
Pokud budete zavařovat takto okurky, tak se nelekejte, že po vytažení z trouby budou napůl syrové. Do druhého dne dojdou a budou po otevření úúúúúúžasně křupavé.

Comments are closed.