čerstvé, odšťopkované bezinky 2 kg
4 lžíce mleté kávy
1 citron
1 lžíce hřebíčku
2 lžíce mleté skořice
1 kg cukru
2 vanilkové cukry
1l rumu
Čisté, umyté a odšťopkované bezinky dáme do hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byly všechny bezinky pod hladinou – utopené. Dáme vařit.
Připravíme si citron, který oloupeme od kůry, nakrájíme na plátky a zbavíme pecek. Pozor, pokud necháte pecky, šťáva zhořkne.
Jakmile se začnou bezinky vařit, za stálé míchání přidáme kávu, necháme vařit 2 minuty a přidáme skořici, hřebíček a citron, necháme vařit 2 minuty a vypneme.
Celou směs necháme den uležet na chladnějším místě.
Šťávu přecedíme přes hadřík a z plodů se snažíme vymačkat také co nejvíce šťávy. Samozřejmě přes hadřík.
Šťávu dáme vařit a přidáme cukr, který vaříme 5 minut a pak přidáme vanilkový cukr, který vaříme 2 minuty.
Šťávu necháme zchladit a nakonec do ní přilejeme rum.
Původní recept zde.