150g hladké mouky
200g hořké čokolády
100g cukru krupice
100g másla
1 vanilkový cukr (nebo lžičku vanilkové esence)
1/2 prášku do pečiva (nebo lžička sody)
1 vejce
Toto je na množství 32 ks (2 plechy, 2×16 ks), lepší je dělat dvojnásobnou dávku, sušenky jsou hned pryč.
V míse smíchejte vše kromě čokolády. Rukama vypracujte v hladké těsto, které by se nemělo chytat a mělo by být bez hrudek. Postupujte rychle, jinak směs zteplá, máslo změkne a těsto bude řídké. Poté přidejte nahrubo nasekanou hořkou čokoládu – nemusíte jít zrovna nad 70 %, ale kvalitní by rozhodně být měla. Zamíchejte, vytvarujte kuličky, rozložte na plech na pečící papír a pečte 12 minut na 175 °C. Sušenky nechte nejdříve vychladnout (nejlépe venku na mrazu, je-li) a až potom sundejte z plechu.