1. dát dostatečně v předstihu ohřívat jogurtovač, cca 30 minut / 35°C
2. ohřát plnotučné mléko v mikrovlnce (pokud je z lednice tak 4,5 minuty, ohřáté na pokojovou teplotu stačí tak 4 minuty). Po vyjmutí by mělo mít kolem 62°C (zkusit teploměrem). Nejlepší mléko je čerstvé bio, ale i z krabicového to jde.
3. mezitím napustit do skleniček horkou vodu a rozmíchat v hrnku 3 lžíce jogurtu (hollandia, jihočeský agrola, olma…) s 3 lžícemi sušeného mléka (nemusí bít, jogurt je ale pak hustší) a celé to rozmíchat na bezhrudkatou kaši s 3-5 lžícemi ohřátého mléka. Osvědčilo se mi na to ikea míchátko na baterky. Přidat k mléku, rozmíchat. V tomto stádiu by směs měla mít tak 52°C.
4. plnit do sklenic, uzavřít a co nejrychleji do jogurtovače. Pokud je v něm správná teplota, tak se víko jogurtovače po chvíli zamlží.
Jogurt je hotový za 6-8 hodin, nejlépe přes noc. Pak potřebuje ještě zchladnout v lednici a nejlepší konzistenci má tak po 2 dnech. Vydrží minimálně týden. Při výrobě je potřeba úzkostlivě dodržovat čistotu ( žádné olizování lžiček :-), jogurt je na to hodně háklivý. Pokud se táhne, tak měl při výrobě moc nízkou teplotu. Pokud je v něm moc syrovátky nebo nezhoustne vůbec, tak se do něj buď něco dostalo (právě z té olíznuté lžíce) nebo moc vysoká teplota.