Domácí utopenci podle doc.J.H.Kocmana

16 špekáčků
16 cibulí, příp. jiná zelenina (paprika)

1,5l vody/0,5l octa (octa může být i méně, je to dost kyselé)
1 lžička hořčičného semínka
7 pepře/nového koření/hřebíčku
5 bobkových listů
60g soli
180g cukru

Špekáčky oloupeme, nakrájíme na půlky nebo na čtvrtky.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Do vody s octem dáme všechno koření a sůl+cukr. Povaříme cca 20 minut.
Skládáme do skleniček, vždy cca jeden špekáček+cibuli na skleničku (šroubovací, menší, třeba od jihočeského jogurtu) a zalejeme nálevem.
Předehřejeme si troubu na 80°C, na hluboký plech nalijeme 2-3 litry horké vody, položíme utěrku a na to dáme skleničky. Pasterizujeme při této teplotě 20-30 minut. Právě toto povaření udělá z nálevu ten výborný sulc 🙂 Vhodné jíst nejprve za týden, až se špekáčky dobře vylouhují. Skladovat v chladnu a temnu.

 

Comments are closed.