cibule 1 – 2 ks
rajský protlak (velký) 2 plechovky
15-20 kuliček nového koření
1 lžíce tymián
15-20 kuliček černý pepř
bobkový list 5 ks
hladká mouka a máslo na jíšku
bujón 1 kostka, 1/2 l vody
Cibuli oloupeme, pokrájíme na malé kostičky a na oleji restujeme dotmava, nesmíme ji ovšem spálit! Když je cibule hnědá, přidáme protlaky s kořením a asi 5 minut za neustálého míchání vaříme. Takto připravený základ zalijeme vývarem z uvařeného masa (nebo pro vegetariány: přidáme zeleninový bujón). Vedle si z másla a mouky připravíme tmavou jíšku, kterou vmícháme do omáčky. Necháme mouku provařit, vytaháme z omáčky kuličky a bobkový list, podle chuti osladíme, osolíme a můžeme podávat nejlépe s ravioli nebo s těstovinami.