Šmorn

2 rohlíky, 60 g práškový cukr, skořice

250 g hrubé krupice, sůl, 50 g másla
0,5 l vody

kompot

Na másle osmažíme na kostičky nakrájené rohlíky, vychladlé smícháme s práškovým cukrem a lžičkou skořice, přidáme hrst rozinek a odložíme si na pozdější dobu. Krupici pražíme na sucho zvolna se lžičkou soli do růžova. Nutno bedlivě hlídat, aby se nepřipálila, míchat a hodně hýbat kastrolem, aby se krupice dobře převracela! Máme připraveno máslo a udržujeme ve varu vodu. Jakmile má krupice správnou barvu, rozmícháme v ní máslo, přihodíme připravené kostičky s cukrem, skořicí a rozinkami, krátce promícháme a vlijeme do směsi vařící vodu. Pozor na opaření! Stále mícháme, až směs změní konzistenci na sypkou a hrudkovitou. Odstavíme. Na talíři ještě posypeme cukrem, polijeme rozpuštěným máslem. Kompot (borůvky, třešně apod.) dáme do misky. Nabereme lžící trochu kompotu a nalijeme na ten kousek šmornu, který se chystáme sníst, nepoléváme celé, rozmočilo by se to a nebylo by to ono.

Comments are closed.