Mazanec

Recept je na 2 velké mazance.

900g hladké/polohrubé mouky půl na půl, prosít
6 žloutků
špetka soli
140g másla rozpustit
6 lžíc moučkového cukru
kostka kvasnic
1/2 l mléka
kůra z 1 citronu
1 vejce na pomazání
(příp. hrst předem v rumu namočených rozinek, mandle na plátky na posypání)

Kvásek: trocha mléka, 1 lžíce cukru, kvasnice

Než vykyne, do mísy: prosít mouku, 5 vrchovatých lžic cukru, špetku soli, nastrouhat citron, promíchat. Přidat žloutky, vykynutý kvásek, zbytek vlažného mléka, rozpuštěné a vychladlé máslo.

Vypracované těsto v teple nechat kynout cca 45 minut. Pak ještě jednou propracovat, udělat 2 bochánky a položit na plech s pečícím papírem. Nechat ještě 10-15 minut kynout, předehřát troubu. Před vložením do trouby pomazat rozšlehaným vejcem, příp. posypat mandlemi. Pečeme 30 minut, zjišťujeme špejlí.

Comments are closed.