Kváskový chleba

Na 1300g chleba:

600 g kvasu (žitná/voda 1:1)
200 g žitné
500 g pšeničné
200 ml vody (nebo syrovátky)
1/2 pytlíku drceného kmínu
2 lžičky soli

 

1. Sklenici s kváskem vyndám z lednice, odvíčkuju a nechám cca hodinu zahřát na pokojovou teplotu.

2. Všechno ze sklenice přeleju do pečící formy do pekárny, přidám 150g žitné a 150ml horké vody. Zapnu na 5-10 minut míchání (např. program 2 Klasik). Pak přepnu na 13 Kvašení na 30°C na 2-3 hodiny. Kvásek musí “vyběhnout”.

3. Odeberu do sklenice trochu kvasu na příště (cca 5 lžic na zadělání 1300g chleba). Do pekárny přidám žitnou, pšeničnou, sůl, kmín, vodu (nebo syrovátku). Zapnu opět míchání, příp. přidávám mouku, pokud se těsto lepí na stěny. Vyndám háky. Přepnu na 13 Kvašení 30°C na 2 hodiny. Těsto musí nakynout.

4. Těsto vyklopím na pomoučenou desku, trochu propracuju a vložím do vymoučené ošatky. Dám na 30 minut do lehce vyhřáté trouby dokynout.

5. Vyndám těsto s ošatkou z trouby, na spodek trouby dám plech a troubu předehřeju “na plný kotel”. Těsto vyklopím z ošatky na plech s pečícím papírem, naříznu nožem na osminy, uprostřed udělám prstem díru. Nechám ležet dokud není trouba předehřátá, trvá to.

6. Chleba vložím do trouby a na plech na spodku trouby chrstnu půl hrníčku vody. Troubu 10 minut neotvírat! Potom na vteřinku otevřít, stáhnout teplotu na 175°C a dopéci 30-40 minut podle velikosti chleba. Po vytažení z trouby potřít chleba vodou, aby kůrka změkla (nebo nepotírat a kůrka změkne do druhého dne).

Pokud chci péct v pekárně a ne v troubě, končím bodem 3, po něm pouze zapnu program 11 Pečení na 50 minut. Po upečení hned potřu horní kůrku vodou (se solí).

Comments are closed.